Ortopédia

Az ortopédia az emberi mozgásszervek szerzett- vagy veleszületett megbetegedéseivel és elváltozásaival foglalkozó tudományág, mely a csontozat, az ízületek, az izmok és a környező lágyrészek valamennyi problémáját képes lefedni.

Rendelési idő

 • Szerda 8:00-09:30

Rendelési cím

 • Móricz Medical Center Budapest, Móricz Zsigmond körtér 2. 1. emelet 2, 1114
Kapcsolatfelvétel Visszahívást kérek Ismertető megtekintése Árak Orvosaink

Ismertető

Ortopédia
bemutatása

Az ortopédia az emberi mozgásszervek szerzett- vagy veleszületett megbetegedéseivel és elváltozásaival foglalkozó tudományág, mely a csontozat, az ízületek, az izmok és a környező lágyrészek valamennyi problémáját képes lefedni.

Ortopédiai szakrendelésre jellemzően már csak akkor látogatnak el a páciensek, ha a betegség vagy a kapcsolódó elváltozás látható tüneteket produkál, holott megelőzési célzattal egyaránt érdemes szakorvosi segítséget kérni, hiszen így megakadályozhatók lehetnek olyan súlyos deformitások, a melyek később már csak jelentős beavatkozással, műtéttel orvosolhatók.

Olyan elváltozások kapcsolódnak az ortopédiához, mint a különféle ízületi panaszok és gyulladások, az izomfájdalmak, az ínak és a végtagcsontok betegségei, valamint a gerinchez, illetve a csípőhöz kapcsolódó valamennyi probléma.

Nagyon sok ortopédiai betegség a korhoz köthető, így vannak kifejezetten gyermekkorban gyakori, illetve inkább időskorban megjelenő elváltozások, de természetesen rengeteg más esetben az életkor egyáltalán nem mérvadó.

Mikor forduljunk ortopéd szakorvoshoz?

Ortopédiára a legkülönfélébb mozgásszervi megbetegedésekkel fordulhatnak az emberek. Mind az aktív-, mind a passzív szervrendszert érintő elváltozások esetén az ortopéd szakorvos gondoskodik a diagnózis mellett a kezelésről is.

A legáltalánosabb betegségek és elváltozások, melyek a szakághoz tartoznak és minden esetben ortopédiai kezelést igényelnek:

Veleszületett ízületi rendellenességek, mint amilyen a csípőficam vagy valamilyen kinövés, deformitás.
Szerzett ízületi rendellenességek, mint például a különféle kopások, törések, sérülések.
Térdhez kapcsolódó akut- és krónikus elváltozások (porckopás, szalagsérülések, a térdkalács rendellenességei stb.).

Gerincet érintő akut- és krónikus elváltozások (derékfájás, porckorong boltosulása, porckorongsérv, lumbágó, a gerinctájékon megjelenő egyéb fájdalmak).
Fejlődéshez vagy életmódhoz kapcsolódó statikai rendellenességek (lúdtalp, gerincferdülés, kalapácsujj).
A felső végtagot érintő elváltozások (teniszkönyök, golfkönyök, ínhüvelygyulladás, alagút szindrómák).
A vállat érintő betegségek (fájdalom, duzzanat és kapcsolódó mozgáskorlátozottság).
Idegi eredetű izom és csontbetegségek, melyek jellemzően veleszületett formában jelentkeznek és negatívan befolyásolják a mozgásszervek fejlődését (pl. Little-kór).

Mi történik egy ortopédiai vizsgálaton?

Az ortopédiai szakrendelések minden esetben az anamnézis felvételével indulnak, aminek részeként a szakorvos meghallgatja a beteg panaszait és kérdéseket tesz fel ezekkel kapcsolatban, kitérve a különféle egyéb kísérőproblémákra, családi kórképekre, esetleges műtétekre és balesetekre.

Nagyon lényeges az ortopéd szakorvos számára, hogy a beteg a lehető legjobban beszámoljon a panaszairól, hiszen a fájdalmak helye, erőssége, azok gyakorisága, időtartama, valamint olyan jellegzetességei, mint például az aktivitás vagy napszak hatására történő megjelenés, nagyon sokat segíthetnek a diagnózisban.

Fizikális vizsgálatok

Mindezt jellemzően a fizikális vizsgálatok követik, aminek részeként a szakorvos először szemügyre veszi az érintett régiót, mozgásra kéri a beteget, és ellenőrzi, hogy mekkora mértékű az elváltozás, mennyire befolyásolja például a páciens stabilitását, mennyire korlátozza a mozgásterjedelmét és így tovább.

Fontos fizikális vizsgálat a perifériás idegek funkciójának feltárása, hogy az érintett testrészben elhelyezkedő idegek és a kapcsolódó mozgató reflexek működőképesek-e. Ez jellemzően járhat némi fájdalommal, aminek a mértéke minden esetben a sérüléshez vagy az elváltozás mértékéhez kapcsolódik.

Az ortopédiai vizsgálatok során a fájdalom előidézése – legalább minimális mértékben – gyakran nagyon fontos, mert a diagnosztika szempontjából lényeges, hogy mikor, milyen intenzitással és egyéb sajátosságokkal jelentkezik.

Képalkotó diagnosztikák

Bizonyos betegségek és elváltozások esetén elengedhetetlen, hogy a diagnózis pontos feltárásához valamilyen képalkotó diagnosztika kerüljön alkalmazásra. Sok esetben elegendő az egyszerű röntgen, de az ultrahanggal, a CT-vel vagy az MR-rel jellemzően pontosabb és átfogóbb kép születhet a problémáról.

Ortopédiai kezelések

Az ortopédián azzal a célzattal történik minden kezelés, hogy a beteg mielőbb visszakaphassa a régi életét, azaz ugyanúgy tudjon mozogni és dolgozni, mint az elváltozás kialakulása előtt, fájdalmaktól és korlátoktól mentesen.

A szakorvosok kezében rengeteg lehetőség van a kialakult betegségek gyógyítására. A legáltalánosabb a gyógyszeres kezelés (gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, porcpótlók), melyeket különféle gyógyászati segédeszközök, valamint fizioterápia, így gyógytorna és masszázs egészíthet ki.

Súlyosabb elváltozások esetén természetesen műtéti beavatkozásra is szükség lehet, melyek kapcsán szintén rendkívül széles a skála, ezáltal a protézisbeültetésektől kezdve, a különféle korrekciós beavatkozásokig bezárólag mindent megtalálhatunk.

Ortopédia magánrendelés árak

Ortopédia árak
 • Ortopédiai konzultáció 27000 Ft
 • Ortopédiai kontroll konzultáció 18000 Ft
 • Recept írás 7000 Ft

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel!

Összes megtekintése

Az alábbi egészségpénztárakkal van szerződésünk:

 • Medicina
 • Premium
 • OTP
 • Vitamin
 • Generali
 • MKB
 • Patika
 • Tempo
 • Dimenzio
 • Allianz
Hívás