Blog
  1. Híreink
  2. Elveszítette a szaglását?! Van egy jó hírünk. Fül-orr-gégész válaszol mit tegyen.
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Elveszítette a szaglását?! Van egy jó hírünk. Fül-orr-gégész válaszol mit tegyen.

Elveszítette a szaglását?! Van egy jó hírünk. Fül-orr-gégész válaszol mit tegyen.

Elveszítette a szaglását?! Van egy jó hírünk. Fül-orr-gégész válaszol mit tegyen.

Fül Orr Gégészeti rendelőnket gyakran keresik fel pácienseink : Szaglás és ízlelés vesztése.
COVID-19 alatt az egyik széles körben megjelenő tünet a napokig, hetekig akár hónapokig tartó  szaglás és ízlelés vesztés kellemetlen tünete volt.

Ez a fül orr gégészeti tünet, a COVID-19 előtt korábban is jelen volt, de évente csak pár páciens fordult vele a Móricz Medical Center - Villányi úti Magán fül-orr-gégészetünk orvosaihoz. 

Jellemzően nátha után jelentkezett pár napig. A COVID-19 vírus viszont olyan akár hónapokig tartó panaszokat okozott, ami már széles körben érintette a pácienseinket.

Legtöbb páciensünk, aki a fül orr gégészeti vizsgálatra érkezett, arról számolt be, hogy nem is teljes spektrumban veszítették el a szaglásukat, csupán bizonyos szagokat és illatokat nem éreznek. Kesernyés dohány vagy dohányfüst szerű ízt éreznek folyamatosan, pedig nem cigarettáznak. Bizonyos ízeket és  bizonyos szagokat nem éreznek. 

Ezeken a fül-orr-gégészeti vizsgálatokon jellemzően egy negatív státuszt kapott a páciens az alapos teljes és komplex vizsgálatot követően. Tehát fül orr gégészeti szempontból teljesen épek voltak. 

Mindenképpen javasolunk egy teljes körű fül-orr-gégészeti vizsgálatot. Hiszen a szaglást mástól is el lehet veszíteni, orrpolip, nyálkahártya duzzanat, bármilyen egyéb elváltozás.

Ha ezen már túl van, de nem kapott választ vagy neurológust nem keresett még fel, van egy jó hírünk. Addig is tehet a szaglásáért. 

Edzeni kell. Nem is akárhogy. 

Amit javasoltak és nagyon sok pozítív visszajelzést kaptunk róla, az a szaglószervek tornáztatása volt. A szagok újratanulása, a szagló receptorok stimulálása. 

Naponta kétszer kb 5-7 percig, erős illatokat, szagokat kell szagolni, illatozni. Egy-egy illatot kétszer háromszor ismételni.

Teremtsen nyugodt körülményt maga körül, koncentráljon az illatra, az illattal kapcsolat emlékekre és 15-20 másodpercig szagoljon egy-egy illatot.

Javasoljuk, hogy vezessen naplót csináljon egy fül orr gége szaglás jegyzete amin értékeli és feljegyzi, hogy mely illatokat mennyire érzett vagy minek érezte azt. 

Milyen illatokat javasolunk?
  • Citrom, narancs,
  • ecet (nagyon óvatosan, csak oda legyezve az orrhoz 30 centiről. Közvetlenül SEMMIKÉPPEN ne szagoljon bele, még ha nem is érzi az illatát, nyugodtan kérjen segítséget olyantól akinek jó a szaglása),
  • hagyma,
  • fűszeres illat, - konyha fűszerek, fahéj, szegfűszeg, bazsalikom.
  • mentolos illat, - (nagyon óvatosan, csak oda legyezve az orrhoz 30 centiről. Közvetlenül SEMMIKÉPPEN ne szagoljon bele, még ha nem is érzi az illatát, nyugodtan kérjen segítséget olyantól akinek jó a szaglása)
  • virágos illat. - illóolaj, vagy parfüm, természetesen egy szép illatos virág is megfelelő.

Fontos, hogy adott 2-3 hétben ugyanazokat az illatokkat használja.

Ezt a tornát 12-14 hétig kell végezni és bízunk benne, hogy Önnek is szépen javulni fog a szaglása. *

A szagló szervünk képes a regenerációra. De ez nem egyik napról a másikra megy, apró lépésekben fog csak előre haladni, ne legyen türelmetlen Önmagával szemben. 

Bármilyen kérdéssel bizalommal keressen fel minket. 

Magán Fül orr gégészeti rendelés, Budapest - Móricz Medical Center (moriczmedical.hu)

https://moriczmedical.hu/ful-orr-gegeszet

*kivételek sajnos mindig lesznek, ahol komolyabb neurológia, egyéb szervi dolog okozza és ez nem segít a hosszú és kitartó gyakorlás és edzés sem. 

Hívás