Ultrahang Diagnosztika

 Rendelőnkben mozgásszervi, ízületi és gyermek hasi ultrahang vizsgálatok is elérhetőek az alap elterjedtebb UH vizsgálatok mellett. Keressen minket bizalommal.

Rendelési idő

 • Kedd 14:00 - 19:00
 • Szerda 10:00 - 15:00
 • HÉTVÉGÉN is. Szabad időpontért érdeklődjön telefonon.
 • 07.27 - SZOMBAT 9:00-13:00

Rendelési cím

 • Móricz Medical Center Budapest, Móricz Zsigmond körtér 2. 1. emelet 2, 1114
Időpontfoglalás Visszahívást kérek Ismertető megtekintése Árak Orvosaink

Ismertető

Ultrahang Diagnosztika
bemutatása

Rendelőnkben emlő ultrahang vizsgálatot nem végzünk.

HÉTVÉGI ULTRAHANG ÜGYELET (napközben váltakozó idősávban) MINDEN HÉTVÉGÉN!

Az ultrahang diagnosztika a modern orvoslás egyik legáltalánosabb képalkotó módszere, ami gyorsan és hatékonyan képes kimutatni a testen belüli elváltozásokat, azok kiterjedését és sajátosságait, ami gyakran elengedhetetlen a pontos diagnózishoz és a kezeléshez.

Ma már az ultrahang diagnosztika egy mindenki számára elérhető technológia, így természetesen a Móricz Medical magánrendelésein is gyakran alkalmazzák orvosaink, ha egy betegség feltárásakor vagy általános kontrollvizsgálat során szükség van rá.
A modern orvostudományban így rendelőnkben is az ultrahang vizsgálat a leggyakoribb diagnosztikai és képalkotó eljárás. 

Előnye, hogy nem jár biológiailag veszélyes sugárterheléssel, ellenjavallata, negatív hatásai ismeretlenek, az eljárás fájdalommentes, bármely életkorban elvégezhető, szükség szerint ismételhető. Az ultrahang segítségével az emberi test kétdimenziós ábrázolása lehetséges, amely lehetővé teszi a lehetséges betegségek jó kiszűrését.

Az alábbiakban az ultrahangos vizsgálat általános, részletesebb leírását olvashatja:
A legtöbb esetben az ultrahangvizsgálatot a megmagyarázhatatlan hasi fájdalom kimutatására használják, de a teszt jó a manapság egyre gyakoribb pajzsmirigy-problémák, a krónikus vesebetegség, a nyaki daganatok jelentős részének, valamint az elsődleges és másodlagos nemi daganatok kimutatására. A nyirokcsomók jóindulatú, többnyire fertőzésből eredő megnagyobbodása ultrahanggal elkülöníthető a komolyabb, speciális kezelést igénylő problémáktól.

Az ultrahang nem jár sugárterheléssel

Míg a röntgen vagy más képalkotó eljárások alkalmazhatósága gyakran korlátozott, addig az ultrahang egyik legnagyobb előnye, hogy semmiféle sugárterheléssel nem jár, azaz nincsenek negatív hatásai a szervezetre.

Emiatt lehet használni gyakorlatilag bármilyen életkorban, terhes kismamáknál és idős embereknél egyaránt. A vizsgálati módszer számtalan alkalommal ismételhető, ráadásul teljes egészében fájdalommentes is.

Konkrétan az ultrahangos technológiával a belső szervek kétdimenziós ábrázolására van lehetőség, de a röntgennel ellentétben itt valós idejű képet kapunk, ami például a szív esetében óriási segítséget nyújt bizonyos elváltozások feltárásában.

Az ultrahang vizsgálat előnye továbbá, hogy nagyon gyors és pontos képet lehet vele kapni a test lágyrészeinek ellenőrzésekor, így egyes jóindulatú vagy rosszindulatú elváltozásokat egyaránt pontosan fel lehet térképezni a segítségével. 

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot végez a doktornő

Ma már szinte minden területen alkalmazzák az ultrahang diagnosztikát

Az imént elhangzott előnyös tulajdonságokból kifolyólag ma már szinte minden szakág alkalmazza az ultrahang diagnosztikát annak érdekében, hogy gyorsabb és pontosabb diagnózis születhessen.

A legtöbbször még mindig az ismeretlen eredetű hasi panaszok és fájdalmak azonosításánál használják, de kiváló megoldás lehet minden esetben, amikor lényeges a gyors és precíz képalkotás a belső szervek állapota kapcsán.

Ma már az ultrahang segít feltárni a különféle pajzsmirigy-problémákat, a krónikus vesebetegséget, de többféle daganatos elváltozást és egyéb, szabad szemmel nem látható belső betegséget egyaránt.

 • Nyaki ultrahangvizsgálat
 • Pajzsmirigy ultrahang
 • Nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat ( nyálmirigy és nyirokcsomók )
 • Nyaki erek vizsgálata
 • Carotis color-dupplex (nyaki ér) ultrahang vizsgálat
 • Hasi ultrahang
 • Végtagi vénák dopler ultrahang vizsgálata, végtagonként
 • Végtagi és törzsi lágyrész ultrahang vizsgálata
 • Ízületi ultrahangvizsgálat. Izületenként
 • Mozgásszervi ultrahangvizsgálat régiónként
 • Here ultrahangvizsgálat

Csomagok

  • Has+Carotis+Pajzsmirigy
  • Pajzsmirigy + Nyálmirigy + Nyaki lágyrész
  • Melanoma kontroll UH: has, kismedence + lágyéki + nyaki és axillaris nyirokrégiók ultrahang vizsgálata
  • Gyermek hasi komplex ultrahangvizsgálat

  Világszínvonalú eszközparkunk lehetővé teszi, hogy izületeket is pontosan vizsgálhassunk.

  Izületi ultrahang vizsgálat

  Izületi ultrahang vizsgálat során az adott terület mélyebben magasabb frekvencián vizsgáljuk, az izület állapotfelmérését végezzük el és az ott lévő szalagok, inak, porcok, folyadékgyülemek és gyulladások vizsgálata történik meg. A mozgásszervi betegségeket igen korai stádiumban ki tudja mutatni a vizsgálat. A gyulladásos és a kopásos úgynevezetett degeneratív betegségek is jól elkülöníthetőek. 

  Komplex vizsgálataink köz tartozik a melanóma utáni UH kontroll vizsgálat, ilyenkor teljes régiókat vizsgálunk. 

  • Melanóma utáni onkológia kontroll ultrahang vizsgálat ( Has, kismedence, nyaki axilláris inguinális régiók vizsgálata)

  Rendelőnkben gyermek komplex hasi ultrahangvizsgálatra is van lehetőség. Részletes leírást szakágaink -» Gyermek Hasi Ultrhang diagnosztika fülön talál. 

  A képen Dr. Bálint Beáta Radiológus - Ultrahang diganoszktikai munkatársunk. Kiemelt szakterülete az izületek vizsgálata. 

  Rendelőnket nagy igyekezettel szeretnénk úgy működtetni, hogy a betegeink elégedettek legyenek. Az ember, így az egészség-betegség állapota is óráról – órára sokszor akár 1-2 percen belül változó dinamikus szervezet. Ha ez a változás normál tartományon belül mozog nem észleljük. Ha túllép bizonyos határt, kellemetlen érzések lépnek fel.

  Fontos számunkra a pácienseink figyelmes meghallgatása, alapos vizsgálata családias, vidám légkörben, amely elősegíti a pontosabb diagnózist és a személyre szabott kezelést.

  Az ultrahangos vizsgálatok akárhányszor megismételhetőek

  Az egyik legkedveltebb vizsgálati forma az ultrahang, ami nem meglepő. Nincs mellékhatás, nincs kockázat, nincs fájdalom, ugyanakkor a kristálytiszta kép borítékolható.

  Mikről nyerhető kép a hasi ultrahang segítségével?

  A hasi ultrahang olyan képalkotó eljárás, aminek a segítségével a hasüregi és kismedencei szervek állapotfelmérése könnyedén, fájdalommentesen megvalósítható. A hasüregben a májat, az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, a lépet, a veséket, míg a kismedencében a húgyhólyagot, nőknél a méhet, a petefészkeket, míg férfiaknál a prosztatát. A vizsgálat teljesen kockázatmentes és tulajdonképpen akárhányszor megismételhető, míg a közbenjárásával számos betegség kizárható, vagy bizonyítható.

  A menete roppantul egyszerű. A lényeg a mozdulatlanság, mivel így a képalkotás nem ütközik akadályba. A pozíció általában háton vagy oldalon fekvés. A has szabaddá tétele természetesen hozzátartozik a folyamathoz. A gél, ami a vizsgálófej mozgását könnyíti meg, nem hagy foltot a ruhán, és az ultrahang végeztével pillanatok alatt letörölhető.

  Mivel a hasüreg láthatóságát nagymértékben befolyásolja a bevitt étel és ital mennyisége, ezért érdemes a vizsgálatot megelőző hat órában mellőzni az evést. Ami a folyadékbevitelt illeti: mivel a gázos belek megnehezítik a képalkotást, ezért kizárólag szénsavmentes ital fogyasztása javasolt, azonban a vizsgálatot megelőző egy órában már a folyadékbevitel sem megengedett. Cukorbetegség esetén ezért ajánlott a vizsgálatot reggel „letudni”, ami után jöhet a reggelizés.

  A húgyhólyag vizsgálata speciális, lévén ebben az esetben célszerű egy-másfél liter folyadékot bevinni a vizsgálat napján, azonban ügyelni kell arra, hogy a vizsgálatot megelőző egy órában már folyadékot se fogyasszunk. 

  Mit jó tudni a végtagi vénák dopler ultrahangvizsgálatról?


  A mélyvénás trombózis kialakulási esélyeit fokozó visszértágulatok, vénás keringési zavarok, trombózis, visszérgyulladás, azaz az érhálózatot érintő károsodások esetén elengedhetetlen a végtagi vénák dopler ultrahangvizsgálata. Mind a karokon, mind a lábakon fájdalommentesen mérhető fel az érrendszer aktuális állapota.

  A felső végtagokban viszonylag ritkán alakul ki keringési zavar, ettől függetlenül kivételek mindig akadnak. A kar megduzzadása, kékes elszíneződése például árulkodó jel lehet. A vénás visszaáramlás milyensége kifejezetten jól érzékelhető a hónaljban, a tenyéren, a könyöktájon és a csuklón.

  Az alsó végtagokon is felléphetnek keringési nehézségek. Beszédes tünet a lábak, vádlik megduzzadása és elszíneződése. Ebben az esetben a vénás visszafolyás a combhajlatban, a comb belső oldalán és a vádliban érzékelhető.

  A radiológus mutatja a páciensnek az ízületi elváltozást az ultrahang monitoron
  Az ízületek is vizsgálhatóak ultrahanggal?


  Igen, az ízületi ultrahangvizsgálat során a vizsgálófej „kereszttüzébe” az ízületek körülötti légyszövetek kerülnek. A csontokat fedő porcok, szalagok, inak és izmok kiválóan ábrázolhatóak, ezért szakadás, porcsérülés vagy folyadék felszaporodás gond nélkül kimutatható. Ráadásul dinamikusan is vizsgálhatóak az ízületek, azaz mozgás közben, ami még nagyobb rálátást adhat a jelenlegi helyzet feltérképezéséhez.

  Mit érdemes tudni a nyirokcsomókról és a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatáról?

  A nyirokcsomók a nyirokáramlás fenntartásában játszanak főszerepet. Ezen kívül a bennük termelődő fehérvérsejtek segítenek a szervezetben leküzdeni a különböző eredetű fertőzéseket.
  A nyakon található kiterjedt nyirokér hálózat részét számos nyirokcsomó alkotja. Ezek a kulcscsont felett, az állkapocs alatt, a fül mögött és a fejbiccentő izmok körül helyezkednek el. Egy nyirokcsomó akkor nevezhető kórosnak, ha a mérete meghaladja a tíz millimétert.

  Nyaki ultrahang vizsgálattal a fent említett területek jól meghatározhatóak, átnézhetőek. A vizsgálat során fény derülhet a nyirokcsomók szerkezetére, az esetleges megnagyobbodást generáló gyulladásra. Ha szükséges egy finom tű közbenjárásával egyúttal a mintavétel is megoldható, aminek hála egyszerűbbé válhat a pontos diagnózis felállítása.

  A pajzsmirigy által termelt hormonok felelősek a szervezet anyagcsere folyamatainak működtetéséért. Az ultrahangos vizsgálat során a pajzsmirigy állománya, valamint a nyirokcsomók és a nyaki lágyrészek kerülnek a figyelem célkeresztjébe. Mindeközben kirajzolódik a pajzsmirigylebenyek nagysága, a mirigyállományok szerkezete. A pajzsmirigy alapos átnézése után az áll alatti nagy nyálmirigy, fültőmirigy, valamint a nyaki nyirokcsomók területe következik a minél precízebb betekintés érdekében.

  Hogyan zajlik a nyaki ér ultrahangos vizsgálata?

  A carotis color-dupplex ultrahangos vizsgálat célja a nyaki főverőerek állapotának felmérése. A nyaki artériákon belüli vérkeringés vizsgálata teljesen fájdalommentes. Ilyen módon még időben észlelhetőek a szűkült vagy elzárult nyaki verőerek, amik nagymértékben növelik az agyvérzés kockázatát.

  Mit érdemes tudni a végtagi és törzsi lágyrész ultrahang vizsgálatról?


  A lágyrészek ultrahangos vizsgálata során a tanulmányozás középpontjában a bőr alatt elhelyezkedő kötőszövetek (zsírszövet, izomszövet), valamint a hajlatokban (hónalj, lágyékhajlat) található nyirokrendszer áll. A fent említett szövetek kóros állapota gyakran tapintással is érzékelhető, viszont a vizsgálat pontos képet adhat az elváltozás nagyságáról, a szövet szerkezetéről és a kötőszövet fajtájáról.

  A hónalji illetve a lágyékhajlati nyirokcsomók vizsgálata során azok mérete, szerkezete válik egyértelműen láthatóvá, miközben az esetleges, kóros elváltozásokra is fény derülhet.

  Mikor szükséges ultrahangos vizsgálat?

  Ahogy azt fentebb említettük a 10 milliméternél nagyobb nyirokcsomók már nem számítanak egészségesnek, azaz az esetükben mindenképpen javasolható az ultrahangos képalkotás, amely során a megnagyobbodás oka kideríthető.

  Rendelőnkben magasfrekvencia tartománybna is vizsgálni tudó 2022 es legújabb gyártmányú SAMSUNG HS40 Ultrahang gép üzemel. 

  • Color / Power / Pulzus Doppler üzemmódok
  • S-Flow üzemmód, nagy érzékenységű Doppler üzemmód, a kis áramlások hatékony vizsgálatához
  • Felnőtt célú phased array vizsgálófej
  • kardio biometria
  • Tissue Doppler
  • CW Doppler üzemmód
  • Harmonic és S-Harmonic képalkotás is
  • MultiVision: térbeli compound képalkotási technológia, amely által az ultrahang nyalábok több irányból is pásztázni tudnak, így élesebbek a határvonalak is,
  • ClearVision: szemcseszűrő és élkiemelő szoftver

  Bizalommal keressen minket.


  Ultrahang Diagnosztika magánrendelés árak

  Ultrahang Diagnosztika árak
  • Hétvégi, ünnepnapi ügyeleti díj +8.000 Ft
  • Nyaki lágyrész ultrahangvizsgálat ( pajzsmirigy + nyaki nyálmirirgyek + nyirokcsomók ) 28.000 Ft
  • Pajzsmirigy ultrahang (beteg kérésre, csak külön nyilatkozattal) 28.000 Ft
  • Nyaki nyirokcsomók és nyaki nyálmirigy vizsgálata (beteg kérésére, csak nyilatkozattal) 28.000 Ft
  • Nyaki erek vizsgálata 28.000 Ft
  • Carotis color-dupplex (nyaki ér) ultrahang vizsgálat 28.000 Ft
  • Hasi ultrahang 28.000 Ft
  • Vese keringés vizsgálata 28.000 Ft
  • Végtagi vénák dopler ultrahang vizsgálata, végtagonként: 28.000 Ft
  • Végtagi és törzsi lágyrész ultrahang vizsgálata 28.000 Ft
  • Ízületi ultrahangvizsgálat ízületenként (pl egy db térd): 28.000 Ft
  • Mozgásszervi ultrahangvizsgálat régiónként (pl jobb oldali csípő): 28.000 Ft
  • Here ultrahangvizsgálat 28.000 Ft

  Csomagok

  • Ugyanazon a napon 2 régió vizsgálata 56.000Ft helyett 52.000 Ft
  • Ugyanazon a napon 3 régió vizsgálata 84.000Ft helyett 78.000 Ft
  • Melanoma kontroll UH: has, kismedence + lágyéki + nyaki és axillaris nyirokrégiók ultrahang vizsgálata 84.000Ft helyett 78.000 Ft
  • Gyermek hasi komplex ultrahangvizsgálat 28.000 Ft

  Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel!

  Összes megtekintése

  Áraink 2024.03.01.-től érvényesek.

  Az alábbi egészségpénztárakkal van szerződésünk:

  • Medicina
  • Premium
  • OTP
  • Vitamin
  • Generali
  • MKB
  • Patika
  • Tempo
  • Dimenzio
  • Allianz
  Hívás