Urológia

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően az urológia is több ágra specializálódott ma már, például napjainkban külön szakiránnyá vált az andrológia.

Rendelési idő

 • - Ideiglenesen nem elérhető.

Rendelési cím

 • Móricz Medical Center Budapest, Móricz Zsigmond körtér 2. 1. emelet 2, 1114
Időpontfoglalás Visszahívást kérek Ismertető megtekintése Árak

Ismertető

Urológia
bemutatása

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően az urológia is több ágra specializálódott ma már, például napjainkban külön szakiránnyá vált az andrológia.

Sokan még ma is úgy gondolnak az urológiára, mint ami a férfiak nemi szerveinek problémáira keresi a megoldást, holott ez a szakág a nők ide kapcsolódó panaszaival is foglalkozik. Szerencsére az urológiát érintette leginkább az elmúlt évek technológiai fejlődése, ennek köszönhetően mostanra szinte teljesen visszaszorultak a komoly megterhelést jelentő nyílt műtétek, helyüket a minimálinvazív sebészeti eljárások vették át, amelyek sokkal gyorsabb és fájdalommentesebb gyógyulást tesznek lehetővé, sokkal kevesebb időt kell kórházban tölteni.

Mikor forduljunk urológus szakorvoshoz?

Ahogy a legtöbb betegségnél, itt is nagy jelentősége van a korai felismerésnek, amihez nagy segítséget jelentenek a rendszeres szűrővizsgálatok. Ha mi magunkon észlelünk tüneteket, azokkal sem érdemes várni, mielőbb keressünk fel urológiai szakrendelést. Ilyen tünetek lehetnek például a megnagyobbodott herék, vér megjelenése a vizeletben, vagy fájdalomérzés vizeletürítés közben.

Mivel sok húgyúti, nemi szervi betegség hátterében összetett problémák is állhatnak, ezért a pontos diagnózis felállításához többféle vizsgálatra, illetve társszakmák bevonására is szükség lehet. Sokan nem is gondolnák, de akár egy derékfájás is adódhat urológiai eredetű betegségekből. Az ellenkezője is előfordul, tehát például a gyakori éjszakai vizelések oka nemcsak a prosztatában keresendő, hanem a szív érintettségét is vizsgálni kell.

Urológiai kivizsgálást indokló tünetek

Gyakori vizelési inger

Ez a panasz nagyon sokszor előfordul alsó húgyúti fertőzések esetén, amihez gyakran társul égő, csípő érzés a vizeletürítés során. A fertőzéseken kívül kiválthatja még az elégtelen hólyagkiürülés, daganatos elváltozások, húgyúti kövesség, de túlműködő hólyag szindrómára is lehet gyanakodni ilyen esetben. A fizikális vizsgálatokat laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokkal, endoszkópos beavatkozásokkal lehet kiegészíteni ilyenkor.

Fájdalmas vizelés

A fájdalmas vizelést is gyakran okozzák húgyúti fertőzések, elsősorban a húgycső vagy a húgyhólyag érintettségéről lehet szó. Indokolt lehet laboratóriumi vizsgálat, ultrahangos vizsgálat elrendelése.

Nehézvizelés

Ez tipikusan férfiaknál megjelenő tünet, legtöbbször a prosztata jóindulatú megnagyobbodása idézi elő, de elvétve húgycsőszűkület is állhat a hátterében. A fizikális vizsgálatot fontos kiegészíteni ultrahangos és labortóriumi vizsgálatokkal.

Vér megjelenése a vizeletben

Ha vért észlelünk a vizeletünkben, akkor azonnal fel kell keresnünk egy urológiai szakrendelést, mivel akár daganatos elváltozás is előidézhet ilyen tünetet, de kevésbé komoly problémák is kiválthatják. A kiváltó ok feltárásához fizikális, laboratóriumi, képalkotó vizsgálatok, illetve endoszkópos feltárás, hólyagtükrözés is a szakorvosok rendelkezésére áll.

Derékfájás

Sokan gondolnak derékfájás kapcsán mozgásszervi betegségekre, például gerincsérvre vagy más gerincbetegségekre, de húgyúti betegségek is eredményezhetnek erre a területre kisugárzó fájdalmat. Az esetek többségében a vesekő, vagy a vesevezeték kövessége okoz ilyen jellegű fájdalmat. A hozzá társuló heves vesegörcs jól felismerhető, csak az egyik oldalon fellépő panasz, melynek intenzitása hullámokban fokozódik. Testhelyzettől függetlenül fennáll, kisugározhat az alhasba, a nemi szervek környékére és a lágyékba is. Akkor kell inkább gerincproblémákra gyanakodni, ha a fájdalom folyamatos, éles, nyilalló és mozgás váltja ki.

Duzzadt herék

Ha a herezacskóban, vagy konkrétan a heréken duzzanatot figyelünk meg, akkor ne halogassuk az urológiai szakrendelés felkeresését. A legfontosabb teendő ilyenkor az, hogy kiderítsék, hogy daganatos megbetegedés áll-e a probléma hátterében, hogy az ilyenkor szükséges beavatkozásokat minél előbb el lehessen kezdeni. Szerencsére nemcsak ilyen okokra vezethető vissza a herék megduzzadása, vízsérv, vagy herevisszér tágulat is lehet a kiváltó ok. Ha gyulladásos folyamatok állnak fenn, akkor jellemzően az egész here meg szokott duzzadni. Ilyen tünetet válthat még ki herecsavarodás is, amelyre rendszerint a hirtelen fellépő, egyoldali, jelentős fájdalom a jellemző. Ebben az esetben nem halogatható a szakorvosi ellátás, hiszen az idő elteltével növekszik a here elhalásának esélye.

Hogyan zajlik az urológiai vizsgálat?

Ha a fenti panaszok valamelyikével urológiai szakrendelést keresünk fel, akkor az urológus szakorvos elsőként meghallgatja a beteg panaszait, feljegyzi a kórtörténetet, erre támaszkodva pedig fizikai, általában tapintásos vizsgálatokat hajt végre. A pontos diagnózis felállításához sokszor szükség lehet szövettani, képalkotó vagy laboratóriumi vizsgálatok elrendelésére.

A kikérdezés nagyon alapos és részletes szokott lenni, mivel rengeteg tényező okozhat ilyen jellegű tüneteket, megbetegedéseket. Ezért a szakorvos rákérdezhet korábbi betegségekre, műtétekre, gyógyszerszedési szokásokra, családban korábban előforduló betegségekre is.

A fizikális vizsgálat nagyrészt a has, az alhas és a külső nemi szervek tapintásos vizsgálatát, szemmel történő megtekintését jelenti. Kissé kellemetlenebb lehet a prosztata tapintásos vizsgálata, ez ugyanis végbélen keresztül történik. Nemcsak erről, hanem minden más egyéb vizsgálatról, annak menetéről, az esetleg szükséges előkészületekről a szakorvos részletes tájékoztatást fog adni a betegnek.

Gyakran igénybe vett viszgálati módszer az ultrahangos vizsgálat, amivel részletes kép nyerhető a herék, a herezacskó, a húgyhólyag, a prosztata, vagy akár a vesék állapotáról is. A húgyhólyag megbízható vizsgálatához teli húgyhólyaggal kell érkeznie a páciensnek, de erről is tájékoztatást ad majd a szakorvos a vizsgálat előtt.

Érdemes még két további vizsgálatot is részletesebben megemlíteni, melyek a következők.

Vér- és vizeletvizsgálat

Ilyenkor nem szükséges éhgyomorral elvégeztetni a vérvételt, illetve a vizeletnél sem fontos, hogy a reggeli első ürítés tartalmát fogjuk fel. Hölgyeknél olykor szükség lehet katéteres vizeletvételre a hüvelybemenet környéki szennyeződések elkerülése érdekében.

Prosztatarákszűrés

A prosztatarák szűrését nem lehet eléggé hangsúlyozni, mivel a tünetek már sokszor csak nagyon előrehaladott stádiumban jelentkeznek. A szűrésre sor kerülhet teljes körű ivarszervi vizsgálattal, de akár csak a prosztatára vonatkozóan is. A fizikális vizsgálatot vérvétellel egészítik ki annak érdekében, hogy meghatározhassák a PSA-t, azaz a prosztata specifikus antigént. A két eljárás együttes alkalmazása nagyon megbízhatóan mutatja ki a daganatos elváltozás jelenlétét, vagy annak hiányát. Ezeken a szűréseken az 50 év feletti férfiaknak javasolt rendszeresen részt venniük.

Urológia magánrendelés árak

Urológia árak
 • Urológiai vizsgálat 22000 Ft
 • Urológiai vizsgálat + UH 31000 Ft
 • Teljeskörű rákszűrés 28000 Ft
 • Vizelet tenyésztés 14000 Ft
 • Katéter csere 10000 Ft
 • Recept írás 3000 Ft
 • Kontroll 14000 Ft

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel!

Összes megtekintése

Az alábbi egészségpénztárakkal van szerződésünk:

 • Medicina
 • Premium
 • OTP
 • Vitamin
 • Generali
 • MKB
 • Patika
 • Tempo
 • Dimenzio
 • Allianz
Hívás