Blog
  1. Híreink
  2. HPV: egy daganatot okozó vírus.
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. HPV: egy daganatot okozó vírus.

HPV: egy daganatot okozó vírus.

HPV: egy daganatot okozó vírus.

Humán papillómavírus  (HPV) emberi hámsejtekben szaporodó jó és rosszindulatú daganatok kialakulásáért felelős kórokozó. Elterjedése egyre gyakoribb, különösen a fiatal korosztály körében, mely rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat a szervezet különböző pontjain. Jóindulatú növedéknek számít a nemi szerven lévő  szemölcs, más néven kondilóma, vagy a fül-orr-gégészet fej-nyak régió területén, szájüreg, garat, gége különböző részein (nyelvszél, garatívek, mandulák, hangszalagok) megjelenő papillomák. 

A HPV-vel összefüggő rosszindulatú daganatok ennél nagyobb veszélyt jelentenek: közéjük soroljuk a már ismert méhnyakrákot, valamint a hüvely- és szeméremtesti, végbélnyílás körüli rákokat, de egyre nagyobb figyelmet kap a szájüregi, szájgarati rákot okozó hatásuk. Összességében a rákos megbetegedések 5 százalékáért a HPV tehető felelőssé világszerte. 

A HPV leginkább szexuális úton terjed, a megváltozott szokások (orális sex) miatt egyre jobban előtérbe kerül a fertőzés fül-orr-gégészeti területen való megjelenése. Egy apró hámsérülés is szabad utat biztosít a vírusnak, akár kézzel, fertőzött eszközökkel vagy használati tárgyakkal (például közös borotvahasználattal) is átvihető. Tévedés tehát, hogy kizárólag a védekezés nélküli szex lehet a megfertőződés oka. Mivel a HPV fertőzés sok esetben nem vagy csak hosszabb lappangási idő után okoz tüneteket, így a férfiak és a nők tudtukon kívül is vírushordozók és –terjesztők lehetnek. A legújabb epidemiológiai vizsgálatok szerint egyre növekszik azon rákos megbetegedések köre, ahol a HPV kóroki szerepe bebizonyosodik. A méhnyakrák esetében mintegy 99%-ban felelős a vírus a rák kialakulásáért. Fül orr gégészeti területen megjelenő rákok esetében ez 30-40 % körül van. 

Több mint 50% annak az esélye, hogy valaki az élete folyamán HPV-fertőzésen esik át: többségük leküzdi a vírust, egy részük tünetmentes hordozó lesz, de 5-10 százalékuknál kialakulhatnak az említett rákbetegségek, amelyek halálos kimenetelűek lehetnek. 

A tünetmentes hordozóknak inkább javasolják a gyakori rákszűrést, mert annak segítségével az orvosi beavatkozást igénylő állapotok időben felismerhetők. Ma még nem ismert, hogy miért válik agresszívvé a vírus, annyi viszont már kiderült, hogy a dohányzás határozottan provokálja a HPV rákkeltő hatását!
A HPV fertőzés megelőzésére eszköz még nincs, de az elkerülésének esélyét a monogám életmód jelentősen javítja. A HPV által okozott rákos megbetegedéssel szemben viszont eredményesen fel lehet venni a harcot. 

Fül-orr-gégészeti szempontból vizsgálva a fej-nyaki régió HPV indikálta laphámdaganatai, külön entitást képeznek a régió daganatai között. Az esetek több mint 90%-ában a HPV16 magas rizikójú vírus mutatható ki a daganatban, jellemzően fiatalabb életkorban, nem dohányzókban, döntően férfiakban fordul elő. Általában jobban reagál a sugár-kemoterápiára és kedvezőbb túlélést mutat a konvencionális laphámrákokkal összehasonlítva. Fontosak tehát a fül-orr-gégészeti és általános rákszűrési vizsgálatok és a prevenció is. 

Amennyiben bármilyen új növedéket (szemölcsöt), elváltozást, vérző, nehezen gyógyuló sebet fedez fel a szájában, torkába, vagy ha az étel- ital elkezdi csípni  a torkát jelentkezzen fül orr gégészeti vizsgálatra. 
 
Szerző: Dr. Károly Boróka - Móricz Medical Center Fül-orr-gégészet

#hpv #fülorrgégészet #fülészetgégészet #fülorrgégészválaszol #megelőzés #prevenció #fejnyaksebészet #fulorrgegeorvos

Hívás