Blog
  1. Híreink
  2. Mindent a szemölcsök eltávolításáról és a szemölcs lefagyasztásról
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Mindent a szemölcsök eltávolításáról és a szemölcs lefagyasztásról

Mindent a szemölcsök eltávolításáról és a szemölcs lefagyasztásról

Mindent a szemölcsök eltávolításáról és a szemölcs lefagyasztásról

A szemölcsök az esetek többségében olyan jóindulatú bőrelváltozások, melyek bármelyik életkorban és a test valamennyi pontján megjelenhetnek. Általában annak ellenére sem okoznak jelentős egészségügyi kockázatot, hogy gyakran a HPV vírus idézi elő őket.

Dr. Polman Erzsébet Bőrgyógyász Móricz Medical Center

A bőrgyógyászok azonban ennek ellenére is azt tanácsolják a legtöbb beteg számára, hogy a szemölcsöket érdemes minél előbb kezeltetni, illetve eltávolítani, mert hosszabb távon súlyos egészségügyi kockázatokat idézhetnek elő és az emberek megjelenését, sőt életminőségét is ronthatják.

A szemölcs eltávolítására ma már többféle módszer kínálkozik. Léteznek otthoni praktikák, sebészeti beavatkozások, azonban a leggyorsabb, legegyszerűbb és legbiztonságosabb mindegyik közül a krioterápia, vagyis a szemölcs lefagyasztása.

Hogy miként zajlik a fájdalommentes fagyasztás, milyen szemölcsök léteznek, egyáltalán mi is az a szemölcs? Az alábbiakban minden kapcsolódó kérdésre válaszolunk!

Mi az a szemölcs?

A szemölcs egy kellemetlen bőrelváltozás, amit az esetek jelentős többségében – de nem mindig – a HPV, vagy más néven humán papilloma vírus okoz. Ezt a kórokozót jól ismerhetjük a nőgyógyászat területéről, hiszen a hölgyek körében gyakran vált ki fertőzéseket.

A HPV víruscsaládban több mint 170 szemölcsvírus található, melyek mindegyike rendkívül fertőző, így gyakran elegendő lehet egyetlen kézfogás vagy egy strandolás ahhoz, hogy a kórokozó a bőrön megtalálható aprócska sérüléseken keresztül bejusson a szervezetünkbe.

A vírus nagyon rövid lappangási idővel rendelkezik, és látható bőrelváltozást okoz, melynek jellegét mindig meghatározza a kórokozó fajtája. Ezért lényeges, hogy a frissen megjelent szemölcsök esetén mielőbb felkeressünk egy bőrgyógyászati szakrendelést a pontos feltárás és diagnózis miatt.

Vannak szemölcsök, melyek csak esztétikailag okoznak kellemetlenséget a betegek számára, azonban megjelenhetnek olyan helyen – például talpon vagy hajlatokban –, ahol jelentős fájdalommal járnak, eltávolításuk azonban közel sem csak emiatt javasolt.

Dacára ugyanis annak, hogy a szemölcs egy nagyon gyakori bőrelváltozás az emberek között, valójában rengeteg problémát idézhet elő a szervezeten belül, sőt olyan típusai is ismertek, amelyek rosszindulatú daganattá fejlődhetnek.

A szemölcsöt ezért soha nem szabad vakarni, kaparni vagy letépni a helyéről, hiszen ezzel tovább súlyosbíthatjuk a helyzetet, inkább forduljunk orvoshoz a szakszerű eltávolítás érdekében, amivel garantáltan megelőzhetjük a nagyobb baj kialakulását.

A szemölcsök típusai

Mint fentebb már említettük, a szemölcsöknek nagyon sokféle típusát megkülönböztethetjük egymástól, melyek nemcsak eltérő megjelenéssel, hanem más-más tulajdonságokkal is rendelkeznek. Lássuk a leggyakoribbakat!

Közönséges szemölcs (verruca vulgaris)

A közönséges szemölcs érdekessége, hogy kialakulását nem HPV vírus okozza, hanem más kórokozók. Általában a végtagokon jelentkezik, különösen a kezeken és az ujjakon rendkívül gyakori, de a talpon és a testhajlatokon egyaránt találkozhatunk vele.

Nagyon változatos formavilággal rendelkezik, ritkán bőrszínű, általában inkább fehéres, szürkés vagy barnás megjelenésük van, felületük pedig a karfiolhoz hasonlít a leginkább. A közönséges szemölcsök általában nem nőnek nagyobbra, mint egy közönséges borsószem.

Nemi szemölcs (verruca genitalis)

A nemi szemölcs vagy más néven genitális HPV szemölcs hátterében már minden esetben a humán papilloma vírus áll. Többnyire szexuális úton terjed, és rendkívül nagy veszélyforrást hordoz magában, hiszen egy átfogóbb fertőzésről beszélünk.

Ennek részeként a női páciensek gyakran akár a meddőséget is kockáztatják, és dacára a HPV elleni védőoltásoknak, bizonyos fertőzések – mint például a condyloma – esetén csak az egyes vakcinák nyújtanak teljes körű védelmet.

A nemi szemölcs diagnózisa és mielőbbi kezelése rendkívül fontos a beteg állapotának stabilizálásához, párok esetén pedig a partner kivizsgálása és kezelése is kötelező.

Talpi szemölcs (verruca plantaris)

A talpi szemölcsök onnan kapták a nevüket, hogy kizárólag a talpon jelennek meg, és hatalmas fájdalmat képesek okozni a betegek számára. Sajátosságuk, hogy csak egy nagyon kis részük látható, valójában azonban sokkal nagyobb kiterjedésűek, mert befelé nőnek.

Már egészen kezdeti stádiumban nagyon fájdalmasak, minden egyes lépéskor érezni lehet őket. Általában barnás vagy szürkés színnel rendelkeznek, és nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Ha eltávolításuk nem kellően szakszerű, akkor képesek ismétlődően kiújulni.

Uszodaszemölcs (mollusca contagiosa)

Uszodaszemölcsnek nevezzük azokat a jellemzően félgömb formára hajazó bőrkinövéseket, melyek fényes felülettel rendelkeznek, méghozzá horpadt vagy beesett közbenső résszel. Nevük onnan eredeztethető, hogy különösen gyorsan terjednek uszodai környezetben.

Ennek az oka, hogy a víztől felpuhult bőrön keresztül a szemölcsöt előidéző vírus nagyon könnyen meg tud telepedni. Jellemző elváltozás gyermekeknél, különösen a hason, a karokon és a lábakon. Általában csoportokban jelentkeznek és a himlővírusok egyik fajtája idézi elő őket.

Lógó szemölcs (verruca filiformis)

Lógó szemölcsnek nevezzük a hosszúkás bőrkinövéseket, melyek gyakran fehér- vagy bőrszínű megjelenéssel rendelkeznek. Különösen gyakoriak a nyaki régióban és az arcon, de az ajkakon és a szemhéjon is sokszor találkozhatunk velük.

Általában ártalmatlanok, de nagyon gyorsan terjednek – egyetlen kézfogás elegendő lehet a fertőzés továbbadásához –, miközben esztétikailag alaposan megkeseríti a betegek mindennapjait, különösen annak fényében, hogy érintéssel akár más testrészekre is könnyen átvihető.

Lapos szemölcs, futószemölcs (verruca plana)

A lapos szemölcsöt vagy más néven futószemölcsöt gyakran tévesztik össze az anyajegyekkel, mert sokszor csak kisebb, barnás vagy bőrszínű dudorokról van szó, melyek az arcon, a csuklón és az alkaron alakulnak ki. Jóindulatú elváltozások, melyeket minden esetben HPV vírus okoz.

Emiatt nagyon fertőző, és a legtöbbször csoportos megjelenés jellemzi. Nem köthető életkorhoz, de pubertáskorban sokkal gyakrabban előfordul, illetve a vírus a gyenge immunrendszerrel rendelkező embereket is könnyebben megfertőzi.

Szeborreás szemölcs (keratosis seborrhoica)

A szeborreás szemölcsöt gyakran nevezik időskori szemölcsnek is, mert általában a korosodással párhuzamosan jelennek meg a bőr felszínén, mint lencséhez vagy babhoz hasonlító bőrelváltozások, melyek az esetek többségében jóindulatúak.

Veszélye leginkább annak köszönhető, hogy a szeborreás szemölcs könnyedén összetéveszthető a bőrrákkal – hiszen mindkettő sötétebb, gyakran tarka árnyalatú –, ezért amennyiben ilyesmit tapasztalunk, mindig haladéktalanul forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz.

A szemölcs lefagyasztása a leghatékonyabb módszer

Amint az a fentiekből is kiderült már, a szemölcsök az esetek többségében nem rosszindulatú elváltozások, azonban érdemes mindenképpen orvoshoz fordulni velük, hiszen ma már teljesen fájdalmatlan módszerek biztosítottak az eltávolításukhoz, mint amilyen például a szemölcs lefagyasztása.

Kerüljük az otthoni módszereket

Ma már több gyártó is kínál speciális szemölcseltávolító szereket arra az esetre, ha szeretnénk házilag megszabadulni ettől a kellemetlen elváltozástól. A bőrgyógyászok többsége azonban határozottan egyetért abban, hogy ezeket az otthoni praktikákat érdemes inkább elkerülni.

Ennek az oka részben az, hogy nagyon sok szemölcs összetéveszthető az anyajegyekkel vagy a rosszindulatú elváltozásokkal, így könnyen előfordulhat, hogy a beteg tovább ront a helyzetén, netán túl későn jut el kezelőorvoshoz.

A szemölcs elleni ecsetelők ráadásul csak az egészen kicsi bőrelváltozások esetén alkalmazhatók, és használatuk előtt is mindig elengedhetetlen az orvosi diagnózis, ha pedig már szakemberhez fordulunk, akkor nem érdemes utána házi praktikákkal kísérletezni.

Itt fontos kiemelni továbbá, hogy vannak olyan szemölcsök, melyeket csak bőrgyógyász szakorvos távolíthat el, így mielőtt felelőtlenül megvásárolnánk egy drága – és gyakran hatástalan – készítményt, jobban járunk, ha inkább bőrgyógyászhoz fordulunk.

A sebészi eltávolítás és az égetés sem a legszerencsésebb megoldás

Egy szemölcs levételére többféle módszer is elérhető a modern orvoslásban, azonban a bőrgyógyászok jelentős része egyetért abban, hogy ezek az eljárások sem mindig a legszerencsésebbek. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a sebészi beavatkozást és az égetést.

A szemölcs sebészeti úton történő eltávolítása gyakorlatilag nem más, mint amikor a szakorvos egy szike segítségével a látható felületet egyszerűen levágja vagy lézeres technológiával leégeti.

Azon túl, hogy mindkét módszer kellemetlen hegesedéssel gyógyul, az érzéstelenítés után a szemölcs helye még napokig fájdalmas lehet. Ennél is nagyobb probléma azonban, hogy egyik módszer sem képes a gyökerénél megszüntetni a problémát.

A szemölcsnek ugyanis a bőr alá mélyen lenyúló gyökerei vannak. Ezeknek az eltávolítása rendkívül fontos ahhoz, hogy tartós megoldás születhessen. Általában ilyenkor kerül képbe a fagyasztáson alapuló alternatíva.

A szemölcs lefagyasztása egy modern és hatékony módszer

Ha tartósan szeretnénk megszabadulni a szemölcsöktől, akkor a fagyasztás jelenleg a legjobb megoldásnak tekinthető. Alkalmazható önmagában, de kiegészítő terápiaként is, amikor a szemölcs felső részét sebészeti úton távolítják el, a gyökerét pedig fagyasztják.

A legnagyobb előnye, hogy szinte teljesen fájdalmatlan és a legtöbbször hegesedés nélkül gyógyul. A szemölcs lefagyasztás után nincs szükség speciális óvintézkedésekre, elegendő csak néhány napig tisztán tartani a felületet, illetve megóvni a külső hatásoktól.

A fagyasztás során a szakorvosok folyékony nitrogént alkalmaznak, ami a közel -200 Celsius fokos hőmérsékletével a szemölcs gyökeréig képes hatolni, és elpusztítani a fertőzést okozó vírusokat, ezzel biztosítva, hogy esélye se legyen az ismételt kialakulásnak.

A Móricz Medical Center bőrgyógyászatán a szemölcs lefagyasztás (krioterápia) az egyik kiemelt szakterület. Segítségével kezelésenként akár 10 szemölcs eltávolítására is lehetőség van. A módszer teljesen biztonságos, minden esetben alapos kivizsgálás kíséri, a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően pedig még fájdalommentes is.

Időpont foglalásért kattintson a képre.

Hívás