Tudástár
 1. Tudástár
 2. Minden, amit az ultrahangos vizsgálatokról tudni érdemes
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. Minden, amit az ultrahangos vizsgálatokról tudni érdemes

Minden, amit az ultrahangos vizsgálatokról tudni érdemes

Minden, amit az ultrahangos vizsgálatokról tudni érdemes

Az ultrahangos képalkotó vizsgálat műtéti beavatkozás nélkül adhat részletes képet a belső szerveink, valamint a szöveteink állapotáról.

Elősegíti a betegségek korai felismerését, továbbá azok mihamarabbi gyógyítását. Ebben a cikkben a technológia ismertetésén túl, részletesen bemutatjuk az ultrahangos vizsgálatok széles skáláját, alkalmazási területeit, valamint annak előnyeit más képalkotó eljárásokkal szemben.


Mi az ultrahang és hogyan működik?

Az ultrahang egy noninvazív képalkotó vizsgálat, mely során a vizsgáló orvos egy hangfrekvenciás eszközzel nyer vizuális információkat a test belső szervei és a szövetek állapotáról.

Az eljárás a testbe küldött hanghullámok visszaverődésén (reflexió) alapul, amelyek két, különböző szövet határfelületéről, – azok állagának függvényében – eltérő sebességgel verődnek vissza.
Annak köszönhetően, hogy az ultrahangos vizsgálat azonnali kézzelfogható információval szolgál, lehetővé teszi a diagnózis gyors felállítását és a kezelési terv mihamarabbi kidolgozását.

Forrás: Flickr

Az ultrahangos vizsgálatok típusai és alkalmazási területei


A diagnosztika széles skálájából kifolyólag az ultrahang alkalmazási területei rendkívül sokrétűek. Csak néhány, a legfontosabb vizsgálatok közül:

 • A hasi ultrahang bizonyos belső szervek, – mint a máj, a vesék és a hasnyálmirigy – állapotát vizsgálja.
 • A terhességi ultrahang külön kategóriába sorolható a hasi ultrahangok területén. Ez a típus a magzat fejlődését követi nyomon.
 • A szívultrahang (echokardiogram) a szív szerkezetét és a billentyűkön keresztüli véráramlást elemzi. A módszer segítségével feltérképezhető a nyaki artériák állapota, amely elősegíti az érelmeszesedés korai felismerését.
 • Számos nőgyógyászati eredetű ultrahang vizsgálat létezik, mint az emlő ultrahang vagy a hüvelyi ultrahang.
 • Here ultrahang ami a férfi ivarszerv elváltozásait vizsgálja
 • Nyaki ultrahang a nyálmirigyek és a nyirokcsomók eváltozásait vizsgálja
 • További speciális eljárás az ízületek és lágy szövetek ultrahangja, amely hozzájárul az ízületi gyulladások és sérülések korai diagnosztizálásához.


Az ultrahangos vizsgálat előnyei más képalkotó eljárásokkal szemben

Az ultrahangos vizsgálatok előnyei számos területen megmutatkoznak, különösen olyan más képalkotó eljárásokkal szemben, mint a CT (komputertomográfia) és az MRI (mágneses rezonancia képalkotás).

Először is, az ultrahang fájdalommentes, a páciensek számára kényelmes és kevés előkészületet igényel.

Rendkívül gyors és pontos képet ad a test lágyrészeinek ellenőrzésekor, amelyek segítségével pontosan feltérképezhetőek az egyes jó-, illetve rosszindulatú elváltozások is.

Továbbá a CT-vel ellentétben nem használ ionizáló sugárzást, ezáltal biztonságosabb alternatívát kínál a terhes nők számára a kötelező, gyakori vizsgálatok során.

Forrás: Pexels

Harmadszor, az ultrahang rendkívül rugalmas képalkotó eljárás.

Az ultrahang költséghatékonyabb, gyorsabb, és szélesebb körben elérhető, mint az MRI.

A fenti előnyök miatt az ultrahang költséghatékony és előnyös választás, amely non-invazív vizsgálat lévén, a beteget kevésbé terheli meg.

Kinek, valamint kinek nem ajánlott az ultrahangos képalkotó vizsgálat

Mint minden orvosi beavatkozásnál, az ultrahangos vizsgálatoknál is felmerülnek olyan esetek, amikor ellenjavallt vagy kevésbé ajánlott ezen orvosi eljárás igénybevétele.

A terhes nők számára általában biztonságos, ami előnyt jelent más olyan típusú képalkotó eljárásokkal szemben, amelyek ionizáló sugárzást használnak.


Ultrahangos vizsgálatot bőrbetegség vagy fertőzés esetén is lehet végezni. Azonban amennyiben ilyen problémákkal küzd, a vizsgálat előtt minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét.


Mire számíthat a páciens az ultrahangos képalkotó vizsgálat során?

Az ultrahangos képalkotó vizsgálat folyamata több lépésből áll. Minden előzetes intézkedés a lehető legpontosabb diagnosztika felállítását szolgálja.

Az előkészület – különösen hasi ultrahang esetén – magába foglalja az étkezési és italfogyasztási utasítások betartását is.

A vizsgálatot megelőzően 6-8 órával már ne étkezzen, folyadékot (csapvíz, szénsavmentes ásványvíz) azonban a nap folyamán bármennyit, a vizsgálat előtt 1 órával pedig 6-8 dl-t fogyasszon. A vizsgálatra telt hólyaggal kell érkezni.

A vizsgálat megkezdésénél a páciens felfekszik a vizsgálóasztalra, majd a vizsgáló orvos egy speciális gélt visz fel a vizsgálandó területre a hanghullámok átvitelének javítása érdekében. A technikus vagy szakorvos egy kézben tartott eszközt, az úgynevezett transzducert mozgatja a bőrön, amely hanghullámokat bocsát ki és vesz fel. Az ultrahang készülék ezeket a jeleket dolgozza fel, majd képet alkot a belső szervekről és szövetekről.

A vizsgált területtől, valamint a páciens vizsgálatot megelőző eredményeitől függően a vizsgálat időtartama változó lehet. Általában regisztrációval együtt 30 percet vesz igénybe.

A vizsgálat közben általában nem jellemző a fájdalom. A páciens enyhe kellemetlenséget tapasztalhat a transzducer nyomása vagy a vizsgált terület specifikus pozícionálása miatt.

Forrás: Pexel


Az ultrahangos vizsgálatokkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések:


Szabad-e enni vagy inni a vizsgálatok előtt?


A hasi és kismedencei vizsgálatokat éhgyomorra kell végezni, 6 órás éhezést követően, mivel az emésztőrendszerben lévő folyadék és gáz megzavarhatja a képalkotást.

A kismedencei vizsgálatok előtt azonban szükséges a húgyhólyag telítése, ezért ilyenkor megelőző folyadékfogyasztás javasolt.

A nyaki, pajzsmirigy, erek, here, és ízületek ultrahangos vizsgálata nem igényel előkészületet​​.

Szükséges a korábbi leletek bemutatása a vizsgáló szakorvosnak?


A korábbi ultrahangos vizsgálati eredmények, laborleletek átnézése segíthet a vizsgáló orvosnak pontosabb képet alkotni, ezért érdemes ezeket a betegnek a vizsgálatra magával vinnie​​.

Megkaptam a vizsgálati eredményt, most hogyan tovább?

A vizsgáló orvos javasolhat további vizsgálatokat vagy visszaküldheti Önt a kezelőorvoshoz az eredményekkel. Minden releváns információt megkap a vizsgálat befejezésekor, beleértve a további teendőket is​​.

Mikor készül el a leletem?


Az ultrahangos leletek általában azonnal elkészülnek, így a vizsgálat után közvetlenül megkapja azokat.

Miért szükséges a TAJ szám?

A TAJ szám megadásával az elkészült leletek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) is elérhetővé válnak, így későbbi orvosi kezelések során az orvosok könnyebben hozzáférhetnek a vizsgálatok eredményeihez​​.


Vizsgálat elszámolása Egészségpénztár terhére:

Amennyiben a vizsgálatot Egészségpénztári tagság terhére szeretné elszámoltatni, ezt előre jelezze, hogy a számlát megfelelően állíthassák ki Önnek. A számla lehet elektronikus vagy papír alapú, az Ön igényei szerint.

Forrás: Pexels

Mennyi időt vesz igénybe a vizsgálat?


A vizsgálat időtartama területtől és panasztól függően regisztrációval együtt körülbelül 30 percet vesz igénybe.

A Móricz Medical Centernél elérhető ultrahangos vizsgálatok

Az ultrahang vizsgálatok különböző egészségügyi állapotok diagnosztizálását és nyomon követését teszik lehetővé, az egyszerű szűrésektől kezdve egy súlyosabb betegség felismeréséig.

A modern technológiának és a szakembereknek köszönhetően a Móricz Medical Center ultrahang diagnosztikai vizsgálatai magas színvonalúak

 • Nyaki ér (carotis) ultrahang / Doppler ultrahang
 • Nyaki ultrahang vizsgálat (pajzsmirigy, nyálmirigy, nyirokcsomó)
 • Emlők ultrahang vizsgálata
 • Hasi és kismedencei ultrahan
 • Izületek ultrahang vizsgálata (váll, csípő, térd)
 • Végtagi és törzsi lágyrész ultrahang vizsgálata
 • Csecsemők komplex ultrahang szűrése (koponya, has, csípő)

Összegzés

Az ultrahangos vizsgálatok jelentősége az orvostudományban kiemelkedő.
Az ultrahang működési elve a hanghullámok szöveteken való áthaladásán alapul, amely lehetővé teszi a belső szervek részletes kétdimenziós képalkotását.
Az ultrahang előnyei közé tartozik, hogy az emberi szervezetre biológiailag káros sugárterheléssel nem jár, negatív hatásai nem ismertek. Életkortól függően bármikor elvégezhető és megismételhető, fájdalommentes orvosi eljárás.
Kiváló és nagyon gyors támpontot biztosít a páciens és a szakorvos számára, különösen a komplikáltabb CT és MRI képalkotó vizsgálatokkal szemben, vagy annak kiegészítéseképpen.
A vizsgálat a magából fakadó széleskörű alkalmazhatósága miatt szinte minden betegcsoport számára ajánlott.

A Móricz Medical Centernél számos speciális ultrahangos szolgáltatás elérhető, amelyek a jövőbeli fejlesztéseknek köszönhetően egyre pontosabb diagnosztikát tesznek lehetővé.

Hívás