Tudástár
  1. Tudástár
  2. Az orrspray-függőség világszerte milliókat érint!
Menü
Tudástár
  1. Tudástár
  2. Az orrspray-függőség világszerte milliókat érint!

Az orrspray-függőség világszerte milliókat érint!

Az orrspray-függőség világszerte milliókat érint!

Milyen érdekes, hogyha a függőség szóba kerül, akkor a legtöbben ehhez a kábítószer, az alkohol vagy éppen a cigaretta túlzott fogyasztását társítják. Viszonylag kevesen gondolnak a szerencsejátékra vagy éppen az érzelmi evésre, pedig mindkettő szintén a függőségek népes családjába tartoznak. De amire végképp alig gondol bárki azok a vény nélkül kapható nyálkahártya lohasztó nazális készítmények, azaz orrsprayk túlzott használata. Pedig napjainkban ez a jelenség tömegesnek mondható, miközben nem egyszer az érintettek észre sem veszik, hogy belekerültek az ördögi körbe, amiből nehéz kijutni.

Mi a szerepe az orrspray alkalmazásának?

Amikor beköszönt a náthás időszak, amire azért évente egyszer-kétszer minimum lehet számítani, akkor az orrban megtapadó vírusok vagy baktériumok gyulladást generálnak a szövetekben. Ennek következtében az erek kitágulnak, áteresztőképességük fokozódik, valamint a környező szövetek megduzzadnak, ezáltal elzárva a fellélegzést hozó friss levegő útját. A nyálkahártya lohasztására szolgáló orrspray szerepe tehát az erek összehúzása, így csökkentve a környező szövetek duzzanatát, valamint az orrváladékok termelődését. Általában hét-tíz napnál tovább nem kell alkalmazni a „befújást”, hiszen a nátha és a vele járó tünetek elmúlnak.

Hogy alakul ki mindebből függőség?

Az orrcsepp függőség (rhinitis medicamentosa) az érszűkítőt tartalmazó nazális készítmény tartós használatával alakul ki. Vagyis a hozzászokás következtében, amint csökken az érszűkítő hatás, azaz érzékelhető az erek kitágulása nyomban jön az inger az újabb adag bejuttatására.

Azon túl, hogy függőségről beszélünk, ami komoly probléma, a folyamatos, szünet nélküli alkalmazásnak „hála” egy idő után a készítmény erejét veszíti. Az orrdugulás ilyen módon állandósul, hiába az újabb és újabb behatás.

Az „enyhe” függőség kategóriájába határozottan sokan esnek bele. Hiszen mindazok ide sorolhatóak, akik nem tudnak úgy elaludni este, hogy ne élnének az orrspray „segítségével”. A gyógyszer alkalmazása tulajdonképpen ekkor a napi rituálé részévé válik.

Mit okozhat túl a függőségen az orrspray rendszeres alkalmazása?

Tartós használat során az érintett terület vérellátása jelentős mértékben romlik. Ez az orrnyálkahártya kisebesedéséhez vezethet, de egyes, súlyos esetekben a maradandó károsodás sem ritka. A negatív hatást csak fokozzák a készítmények többségében megtalálható tartósítószerek.

Mi jelenthet megoldást?

A leszokás, leszoktatás. Ez kétségtelenül nem egyszerű és nem gyors folyamat. Az azonnali, teljes megvonás általában a leginkább célravezető, de ekkor számolni kell a fokozódó elvonási tünetekkel, orrfolyással, orrdugulással stb. Alvást megkönnyítő alkalmazásnál olykor a folyamatos, fokozatos leszoktatás a kifizetődőbb taktika, így az éjszakák nyugalma is megőrizhető.

A kellemetlen tünetek enyhítésére pedig bevethetőek olyan készítmények, amik nem tartalmaznak gyógyszeres hatóanyagot, azaz a használatuk nem vezethet függőség kialakulásához. Azok a variációk is ideálisak, amik sós, izotóniás oldat mellett illóolajokat is felvonultatnak komponenseik között.

Ha ilyen problémája van Önnek vagy gyermekének keresse bizalommal fül-orr-gégészeti magánrendelőnket és szakorvosainkat. 

Hívás