Tudástár
 1. Tudástár
 2. Átfogó útmutató a hasi ultrahangról
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. Átfogó útmutató a hasi ultrahangról

Átfogó útmutató a hasi ultrahangról

Átfogó útmutató a hasi ultrahangról

A hasi ultrahang segítségével a szakemberek - belgyógyászati és gasztroenterológiai kivizsgálások részeként - pontos diagnózist állíthatnak fel a hasüregben és a kismedencében található szervek állapotáról. Ez a fájdalommentes és nem invazív eljárás fontos képpel szolgálhat többek között a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a lép és a vesék állapotáról.


A hasi ultrahang vizsgálat célja


A hasi ultrahang elsődleges célja a hasüregben és a kismedencében található parenchymás szervek állapotának, méretének, szerkezetének és esetleges fejlődési rendellenességeinek azonosítása, valamint a ciszták, kövek, tályogok, zsír- és izomdaganatok, valamint rosszindulatú tumorok diagnosztizálása is.

A képalkotó eljárás során a szakemberek komplex módon, az összes hasi szerv - a belek és a gyomor kivételével - vizsgálata által átfogó képet kapnak a terület egészségi állapotáról​​.

A vizsgálat gyors, sugárzás- és fájdalommentes, ezért biztonságosan alkalmazható szinte minden páciens esetében. Nem veszélyezteti a terhes nők egészségét, valamint nincs káros hatással a fejlődő magzatra sem.

Forrás: Pexels

Vegyük sorra, mely betegségek, rendellenességek mutathatóak ki a vizsgálat segítségével:

 • Epekövesség: A képalkotó vizsgálat során az epehólyagban és az epevezetékekben található kövek kirajzolódhatnak.
 • Vesekövesség: A vesékben és a húgyutakban képződő kövek azonosítása szintén lehetséges az ultrahangos vizsgálat segítségével.
 • Ciszták: A hasüregben és a kismedencében található ciszták vagy az ovariumciszták (petefészek ciszták) vizsgálatára is alkalmas.
 • Hasi szervek megnagyobbodása: a hasi ultrahang vizsgálat a hasi szervek mindennemű szerkezeti eltérését, megnagyobbodását vizsgálja.
 • Daganatok: Az eljárás során kimutathatóak a vizsgálható szervek jó- és rosszindulatú daganatok, beleértve a májdaganatokat és más hasi szervek tumorait is. Egy daganat mibenléte azonban csak további vizsgálatok során pontosítható.
 • Fejlődési rendellenességek: A hasi szervek, mint a vesék és a húgyutak fejlődési rendellenességei is feltárhatóak a vizsgálat során.
 • Hasi folyadékgyülem: Az ascites, vagyis a hasüregben felgyülemlett folyadék felismerésére is szolgál, amely számos betegség, például májcirrózis vagy szívelégtelenség jele is lehet.

Forrás: Pexels


Minden, amit a vizsgálat előtt tudni érdemes


A sikeres hasi ultrahang vizsgálat elengedhetetlen eleme, hogy a páciens felkészülten érkezzen a rendelőbe. Ezek az előkészületek biztosítják, hogy a kezelőorvos a lehető legtisztább képet kapja a hasi szervekről.

Éhgyomorra érkezés:
A vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni, amely azt jelenti, hogy a vizsgálat előtti hat órában nem szabad semmilyen szilárd és folyékony halmazállapotú ételt (pl. tej) fogyasztani. A folyadékbevitel korlátozott legyen, csak csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz engedélyezett​​. A vizsgálat előtt egy órával azonban már inni sem szabad. Amennyiben vizsgálat előtt étkezik, az epehólyag összehúzódik, ezáltal nem vizsgálható, egy esetleges kő pedig nem látható, így nem lehet teljes értékű vizsgálatot végezni.


Telt húgyhólyag:
Különösen a hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálatok esetében fontos, hogy a húgyhólyag telt legyen, ez ugyanis elősegíti a szervek láthatóságát. A vizsgálat előtt 2-3 órával legalább fél liter folyadék fogyasztása javasolt, a vizsgálat előtt bő 1 órával pedig 6-7 dl szénsavmentes vizet szükséges fogyasztani. Közvetlenül a vizsgálat előtt nem szabad kiüríteni a hólyagot​​.A vizsgálat menete


A páciens hanyatt fekve helyezkedik el a vizsgálóágyon, hogy a kezelőorvos minél könnyebben hozzáférjen a szabadon hagyott vizsgálni kívánt területhez.

Az ultrahang-hullámok jobb terjedése érdekében a szakorvos a vizsgálófejet egy speciális zselével keni be, amely először hideg érzést kelthet.

A vesék vizsgálata, illetve a máj, a lép és az epehólyag vizsgálata oldalfekvésben történik. A belső szervek képei azonnal megjelennek a monitoron, így a kezelőorvos gyorsan és hatékonyan értékelheti a látottakat​​. A vizsgálat egy-egy mozzanatáról ultrahang-kép is nyomtatható a későbbi összehasonlítás, utánkövetés érdekében, mint egy ciszta növekedése vagy a prosztata mérete.

Forrás:Pexels

Milyen további vizsgálatok lehetnek javasoltak?

Amennyiben a hasi ultrahang vizsgálatot követően az eredmények megkívánják, az orvos további diagnosztikai vizsgálatokra utalhatja be a pácienst. Ezek közé tartozhatnak:

 • CT (Számítógépes Tomográfia): A CT-vizsgálat részletesebb képet adhat a hasi szervekről, így pontosabban azonosíthatóak a szöveti elváltozások, daganatok vagy gyulladások. belek és gyomor is mri-n is
 • MRI (Mágneses Rezonancia Képalkotás): Az MRI vizsgálat kiválóan alkalmas a lágyrészek, így a hasi szervek, például a máj, a vesék és a hasnyálmirigy részletes vizsgálatára. Az MRI segítségével pontos képet kaphatunk a szövetek szerkezetéről, daganatos elváltozásokról, gyulladásokról.
 • PET (Pozitron Emissziós Tomográfia): A PET-vizsgálat elsősorban a rákos megbetegedések diagnosztizálására és a daganatok terjedésének követésére szolgál. Ez a módszer lehetővé teszi a test metabolikus aktivitásának vizsgálatát, így segít lokalizálni a rákos sejteket még azelőtt, hogy azok strukturális változásokat okoznának a szervekben.
 • Endoszkópia: Bizonyos esetekben az orvos endoszkópos vizsgálatot is javasolhat, amely lehetővé teszi a gyomor-bél traktus belső felületének közvetlen megtekintését. Az endoszkópia hasznos lehet például a gyomor vagy a vastagbél polipjainak, daganatainak azonosításában vagy biopszia (szövettani mintavétel) elvégzésében.
 • Biopszia: Amennyiben a hasi ultrahang, CT vagy MRI vizsgálat során gyanús elváltozást észlelnek, az orvos biopsziát javasolhat. Ez a folyamat magában foglalja egy kis szövetminta vételét a vizsgált területről, amelyet aztán mikroszkóp alatt részletesen megvizsgálnak.

Forrás: Pexels

Gyakran ismételt kérdések


Mennyi időt vesz igénybe a vizsgálat?

A vizsgálat részletességétől függően általában adminisztrációval együtt 30 percet vesz igénybe.

A vizsgálatot megelőzően szükséges bármilyen speciális előkészület?

Igen, az előkészületek közé tartozik az éhgyomorral való érkezés és a telt húgyhólyag.


Fájdalmas a vizsgálat?

Nem, a hasi ultrahang teljesen fájdalommentes!

Mikor javasolt a hasi ultrahang?

40 év felett rendszeresen javasolt az ultrahangos szűrővizsgálat, még abban az esetben is, ha a páciens semmilyen panaszt nem észlel magán, ugyanis tünetek hiányában is előfordulhatnak vesekövek, epekövek, illetve más rosszindulatú elváltozások is, amelyeket szerencsés mihamarabb kiszűrni.

Amennyiben bármilyen szokatlan tünetet észlel magán, szűnni nem akaró hasi panaszok, gyakori vizelési inger és véres vizelet gyötri, ne halogassa tovább, keresse fel magánrendelésünket, hogy kiváló belgyógyászaink elvégezhessék a szükséges kivizsgálásokat.

Hívás