Tudástár
 1. Tudástár
 2. Mi is az a tympanometriás vizsgálat? - Vizsgálat a fül egészségének megőrzése érdekében
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. Mi is az a tympanometriás vizsgálat? - Vizsgálat a fül egészségének megőrzése érdekében

Mi is az a tympanometriás vizsgálat? - Vizsgálat a fül egészségének megőrzése érdekében

Mi is az a tympanometriás vizsgálat? - Vizsgálat a fül egészségének megőrzése érdekében


A tympanometriás vizsgálat során a fül-orr-gégész szakemberek a középfül állapotát, valamint működését ellenőrzik a hallószerv egészségének megőrzése érdekében. A hallójáratot egy eszköz segítségével lezárják, majd emelik és csökkentik a belső nyomást.

Cikkünkben átfogó képet adunk arról, hogy a vizsgálat mikor ajánlott, milyen betegségek kiszűrésére szolgál, valamint, bemutatjuk, miképp néz ki az eljárás a gyakorlatban.Mi az a Tympanometer?


A Tympanometer a középfül állapotát vizsgáló eszköz, amelynek segítségével a szakemberek a dobhártya épségét,dobüregi nyomást, illetve a középfül gyulladásait, a hallócsontocskák működését, valamint állapotát tudják ellenőrizni.


Hogyan zajlik a tympanometriás vizsgálat?


A tympanometriás vizsgálat gyors és fájdalommentes eljárás.

A vizsgálat során az orvos a páciens fülébe egy kis szondát helyez, mint egy füldugó ami egy géphez van csatlakoztatva, majd a tympanometer segítségével elvégzi a szükséges mérést. Ezután kirajzolódik a nyomásgörbe.

A beérkező adatok alapján a szakember képet kap a dobhártya és a hallócsont láncolat mozgékonyságáról, valamint az esetleges maradandó halláscsökkenésről (hypacusis), illetve a további problémákról.

A tympanometriás vizsgálat nélkülözhetetlen az olyan fülbetegségek, mint például a középfülgyulladás, diagnosztizálásában és annak monitorozásában.

Forrás: Pexels

Mikor ajánlott a tympanometriás vizsgálat?

A tympanometriás vizsgálat minden olyan esetben ajánlott, amikor felmerülhet a középfülgyulladás gyanúja.

Hasznos lehet a fülgyulladás és a dobhártya sérüléseinek diagnosztizálásában. Segítségével gyermekkorban megelőzhető a halláskárosodás súlyosbodása.

Ha gyakran tapasztal:

 • fülzúgást (tinnitus) − folyamatos, pulzáló, csengő hangot észlel egyik, vagy akár mindkét fülében;
 • fájdalmat;
 • vagy halláscsökkenést (hypacusis)

Keresse fel mielőbb kezelőorvosát!

Mikor nem ajánlott?

 • Ha a páciens fülében egy fizikai objektum meggátolja a szonda behelyezését, a vizsgálat nem tud megvalósulni.
 • Ha a páciens füle/ hallójárata a közelmúltban megsérült.
 • Ha a páciens középfülét a közelmúltban műtötték, javasolt addig várni a vizsgálattal, amíg a sebek teljesen be nem gyógyulnak.


Milyen gyakran alkalmazható?

A tympanometriás vizsgálat az egyén egészségi állapotától és esetleges tüneteitől függ. Általában az alábbiak szerint ajánlott:

 • Gyermekkorban rendszeresen, különösen akkor, ha a fülgyulladás visszatérő tünet vagy halláskárosodás gyanúja áll fenn. Ezen esetekben nélkülözhetetlen a korai diagnózis felállítása és a kezelés megkezdése érdekében.
 • Felnőttek esetében a rendszeres tympanometriás vizsgálat akkor javasolt, ha fülproblémák vagy halláskárosodásra utaló olyan tünetek jelentkeznek, mint a fájdalom, a fülzúgás vagy a halláscsökkenés.

Fontos megjegyezni, hogy a tympanometriás vizsgálat nem minden esetben szükséges.
Az orvos a beteg aktuális állapotát és tüneteit figyelembe véve határozza meg a vizsgálat időpontját.


Milyen betegségeket lehet kiszűrni a tympanometriás vizsgálattal?

A tympanometriás vizsgálat segítségével számos betegség és rendellenesség kiszűrhető, többek között:

 1. Fülgyulladás: A vizsgálat lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy megfigyeljék a dobhártya mozgását és a középfülben keletkező nyomás változásait. Ez a fülgyulladás diagnosztizálásában és kezelésében nélkülözhetetlen.
 2. Dobhártya perforáció: A tympanometria segítségével vizsgálható a dobhártya integritása. Ha a dobhártya sérült vagy perforált, a vizsgálat lehetőséget ad az eltérések felismerésére.
 3. Adheziók: Az adheziók az alsó levegővezetésű görbéken jelennek meg, és a középfülben vagy a dobhártyán jelentkező tapadásokat mutatják.


Fontos megjegyezni, hogy a tympanometria csak egy eszköz a diagnózis felállításában. Más vizsgálatok − például a hallásvizsgálat, képalkotó eljárások − is szükségesek a teljes klinikai kép feltárásához.

Mi jelent audiológiai vizsgálat?

Az audiológia hallással, valamint a halláscsökkenés diagnózisával és szűrésével foglalkozó szakterület.
A vizsgálat során a halláskárosodás típusát, illetve a halláscsökkenés mértékét állapítják meg a szakemberek.

Milyen típusai lehetnek a halláscsökkenésnek?

A halláscsökkenés típusait az alapján különböztetjük meg, hogy a tünetek melyik életkorban, illetve melyik területen jelentkeznek.
Életkor szerint beszélhetünk gyermekkori és időskori halláscsökkenésről.


A halláscsökkenés kialakulási helye szerint megkülönböztetünk:

 • Vezetéses halláscsökkenés: Ha valami megakadályozza, hogy a hang megfelelően haladjon át a hallójáraton vagy a középfülön, vezetéses halláscsökkenésről beszélünk.
 • Idegi (szenzoneurális) halláscsökkenés abban az esetben következik be, ha valami tartósan károsítja a belső fület. Ez a szervünk felelős azért, hogy a hanghullámokat idegi impulzusokká alakítsa át. Amennyiben ez az érzékelési, átalakító funkció károsodik, elkerülhetetlen a halláscsökkenés. Nagy ritkán fordul elő, hogy a szenzorineurális halláscsökkenés gyors lefolyású. Ezt a jelenséget hirtelen szenzorineurális halláscsökkenésnek (SSHL), vagy hirtelen süketségnek nevezzük. Az SSHL bekövetkezhet hirtelen, egyszerre vagy néhány nap elhúzódása alatt is.
 • Vegyes halláscsökkenésről akkor beszélünk, ha a középső vagy külső fülben (vezetéses halláscsökkenés) és a belső fülben (szenzorineurális halláscsökkenés) is tüneteket észlel a páciens.


A halláscsökkenés mértékétől függően megkülönböztetünk

 • enyhe,
 • közepes,
 • súlyos
 • és mély halláscsökkenést.

Azokat a személyeket, akik egyáltalán nem hallanak, mély süketnek diagnosztizálja az orvostudomány.

Gyakori kérdések és tévhitek a tympanometriás vizsgálatról

 1. Fájdalmas a vizsgálat?
  A tympanometriás vizsgálat általában fájdalommentes. A betegek legfeljebb enyhe kellemetlenséget érezhetnek a szonda behelyzése közben.
 2. Mennyi ideig tart a tympanometriai vizsgálat? A vizsgálat legfeljebb 1 percet vesz igénybe, de ez változhat a beteg egészségügyi állapotától függően.
 3. Van bármilyen előkészület a vizsgálat előtt? Nincs szükség különleges előkészületekre a vizsgálat előtt. Azonban, ha a beteg kontaktlencsét visel, érdemes konzultálni az orvossal a viselésével kapcsolatban.
 4. Mennyi időn belül kapja kézhez a beteg az eredményeket?Az eredmények a vizsgálatot követően általában azonnal értékelhetők. Az audiológus részletes tájékoztatást ad a páciensnek eredményekről és a diagnózisról.Hogyan zajlik a tympanometriás vizsgálat a Móricz Medical Centerben?


A Móricz Medical Centerben a tympanometriás vizsgálatot tapasztalt és szakképzett fül-orr-gégészek végzik.

Első lépésként az orvos megvizsgálja a beteg kórtörténetét, valamint megismerkedik panaszaival, tüneteivel, egészségügyi állapotával.

Az anamnézist követően a beteg egy kényelmes vizsgálószékben foglal helyet, itt helyezik a fülébe a szondát, illetve kezdődik meg a precíz mérés, majd az eredmények rögzítése.

A beteg bármikor felteheti kérdéseit vagy kifejezheti aggodalmait a vizsgálat során, audiológusaink szívesen nyújtanak részletes tájékoztatást a vizsgálat minden lépésről, valamint annak eredményről.

Forrás: Pexels

Keresse fel magánrendelésünket!

Ne feledje, a fülgyulladás lefolyása, valamint a károsodás mértéke egyénenként eltérő lehet, ezért mindig konzultáljon kezelőorvosával, hogy az Ön számára legmegfelelőbb orvosi ellátáshoz jusson.

Amennyiben folyamatos fülzúgással küzd, visszatérő vagy állandó fájdalmak gyötrik, esetleg halláscsökkenést tapasztal magán, forduljon mielőbb magánrendelésünkhöz.

A Móricz Medical Center szakemberei elkötelezettek a gyors és hatékony gyógyítás mellett.

Hívás